Od kiedy zamieszkałam w Indiach, moje zainteresowanie zdrową żywnością, ekologicznym rolnictwem czy naturalnymi kosmetykami domowej roboty wzrosło niesamowicie. Jestem wielką fanką skutecznych, naturalnych, tanich sposobów dbania o siebie, najlepiej z produktów, które posiadam w kuchni. Wierzę, że natura ma wielką moc i… wie lepiej. 

Tak się składa, że zupełnie przypadkiem odkryłam skupisko drzew rycynowych, które rosną tuż za moim osiedlem mieszkaniowym w Pune. Korzystając z dobrodziejstwa natury przełożyłam niedzielny spacer i zakasałam rękawy do domowej produkcji oleju rycynowego.


castor-oil-fruits-noprobleminindia.com
Nasiona drzewa rycynowego przypominają nasz rodzimy kasztanowiec.
castor-oil-noprobleminindia.com
Nasiona drzewa rycynowego tuż po rozłupaniu.

Choć z Indiami bardziej może kojarzyć się olej kokosowy lub migdałowy – olej rycynowy jest stosowany tutaj od dawien dawna, najczęściej jako jeden z głównych składników naturalnych lekarstw dla przewlekłych schorzeń, ale również kosmetyków, np. olej rycynowy i kurkuma – jako baza do masażu. Stosowanie oleju rycynowego zewnętrznie okazuje się prostym i tanim sposobem na pozbycie się problemów skórnych. Należy jednak korzystać z niego z umiarem, bo olej ten jest niezwykle gęsty i stosowany w nadmiarze może wysuszać skórę, dlatego warto go od czasu do czasu wymieszać z innymi olejami.

  • Olej ten jest najbardziej błyszczącym olejem roślinnym, dlatego też jest używany jako główny składnik szminek czy błyszczyków (w składzie pojawi się nazwa castor oil).
  • Mydło zrobione z oleju rycynowego bardzo dobrze się pieni.
  • Jeśli olej rycynowy będzie składnikiem kremu – nada mu śnieżnobiały kolor.
  • Stosowany w medycynie i kosmetyce olej rycynowy nie zawiera żadnych substancji trujących, składa się w większości z glicerydów kwasowych.

Pochodzenie – trochę o samej roślinie

Olej rycynowy uzyskuje się z nasion drzewa rycynowego (ricinus communis) czyli rącznika pospolitego, które należy do rodziny wilczomleczowatych, o liściach i owocach przypominających nasz kasztanowiec. W każdej z trzech komór takiego owocu znajdują się ciemno-brązowo-czarne nasiona. Zawarty w nasionach ricin jest silne trujący.

W cieplejszym klimacie, tak jak na przykad w Indiach, drzewo to osiąga nawet 13 metrów wysokości i jest wieloletnią rośliną przemysłową, służącą przede wszystkim do produkcji oleju. Mimo, iż jest rośliną silnie trującą, znajduje on zastosowanie w przemyśle jako lek, a także jako dodatek służący do produkcji kosmetyków oraz smarów, paliw, farb i lakierów. Wytłoki, które są produktem ubocznym produkcji oleju stosuje się jako nawóz, a łodygi wykorzystuje się do produkcji worków.

castor-oil-tree-noprobleminindia.com
Drzewo rycynowe z owocami.
castor-oil-tree-noprobleminindia.com
Drzewo rycynowe tuż za osiedlem mieszkaniowym w Pune
Olej rycynowy – sposób pozyskiwania i skład

Nasiona drzewa rycynowego zawierają 35-58% tłuszczów, około 20% białka oraz substancje trujące – rycyninę i rycynę. Olej rycynowy do celów leczniczych i kosmetycznych tłoczy się na zimno, a następnie poddaje się procesowi wygotowania w wodzie, dzięki czemu substancje trujące się rozkładają. Produktem tego procesu jest bezbarwny lub jasnożółty, gęsty olej o słabym zapachu, w skład którego wchodzą przede wszystkim glicerydy kwasów: rycynolowego oraz oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego.

Wykorzystując wiedzę starszego pokolenia Hindusek – udało mi się również w warunkach domowych uzyskać olej rycynowy. Przebieg procesu, jak i finalny produkt – dostępny poniżej w fotorelacji.

castor-oil-noprobleminindia.com
Nasiona oleju rycynowego – suszenie.
castor-oil-noprobleminindia.com
Nasiona oleju rycynowego – sortowanie.
castor-oil-noprobleminindia.com
Nasiona oleju rycynowego – obieranie z łupinek.
castor-oil-cooking-noprobleminindia.com
Olej rycynowy – wygotowywanie.
olej-rycynowy-domowej-produkcji-noprobleminindia.com
Olej rycynowy – gotowy produkt .
Główne zastosowania oleju rycynowego

Olej rycynowy zawiera kwasy tłuszczowe przez co posiada znakomite właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Powinno się go przechowywać w zakręconej butelce, w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jest on wykorzystywany do produkcji mydeł, kremów, balsamów, szamponów, szminek i błyszczyków, odżywek do włosów i paznokci. Posiada właściwości nawilżające i ochronne, dlatego stanowi dobry składnik domowych kuracji pielęgnacyjnych – maseczek czy odżywek, których celem jest poprawa kondycji i wyglądu włosów, brwi, rzęs, paznokci i skóry. Zaleca się ostrożność przy jego stosowaniu, gdyż może również wywoływać reakcje alergiczne.

Zdrowie skóry i włosów

Bardzo gęsty, lepki i tłusty olej rycynowy nałożony na skórę głowy pobudza krążenie krwi i jej dopływ do mieszków włosowych, poprzez co przyspiesza wzrost włosów. Zawiera m.in. kwasy tłuszczowe omega-6, które są odpowiedzialne za zdrowie włosów. Wartość odżywcza oleju rycynowego: nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, białka oraz minerały . Charakteryzuje się on małym ciężarem cząsteczkowym, dzięki czemu szybko wchłania się w skórę i włosy, zapewniając im niezbędne wartości odżywcze i nawilżające.

RECEPTY NA KURACJE WŁOSOWE
na zniszczone końcówki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju rycynowego
  • 1 łyżka oleju z oliwek/kokosowego

Oba oleje wymieszać ze sobą, lekko podgrzać, dodawać po trochu żółtka stale mieszając. Otrzymaną masę nanieść na końcówki włosów, owinąć czymś czego nie będzie szkoda pobrudzić – czepkiem lub ręcznikiem. Trzymać taka papkę całą noc, rano włosy umyć normalnie szamponem i dokładnie spłukać.

na wypadające włosy
  • ok 2-3 łyżek stołowych oleju rycynowego

Olej rycynowy energicznie wmasować w skórę głowy zaczynając od czubka – olej naturalnie rozprowadzi się po całej głowie. Polecam owinąc głowę jakimś dodatkowym ochraniaczem, np. plastykowym czepkiem i pozostawić na całą noc. Rano porządnie spłukać szamponem.


Osobiście myję włosy 2 razy w tygodniu. Przy takiej systematyczności stosuję obie kuracje raz na 2 tygodnie (wymiennie z kuracją z samego oleju kokosowego). Polecam testować – konsystencja oleju rycynowego jest dość gęsta i nie każdemu może przypaść do gustu.


Dodatkowo, olej rycynowy stosuje się powszechnie jako składnik w kremach ​​do twarzy, a wynika to z jego naturalnych zdolności przeciwdziałaniu starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Co więcej, pozwala on również zapobiegać problemom z workami pod oczami, podkrążeniami oraz sinym odcieniem skóry.

Uwaga: Olej rycynowy pomaga przy problemach skórnych, nie należy go jednak stosować w dużych ilościach na twarz. Zbyt duża ilość może zatykać pory, a przez to podrażniać skórę.

Uwaga: Jeśli chcesz użyć oleju rycynowego w celach leczniczych – skonsultuj się z lekarzem. Nie jest on polecany kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym, osobom chorującym na niedrożność jelit czy zapalenie wyrostka robaczkowego.

Łagodzenie zaparć

Olej rycynowy jest silnym środkiem przeczyszczającym. Oddziałują na niego enzymy z trzustki, pod wpływem których olej zmienia się w mydła sodowe i potasowe. Podrażniają one błony śluzowe jelita i wzmagają ich perystaltykę. W wyniku tego procesu następuje efekt przeczyszczający.


Jeżeli posiadacie doświadczenie w innych zastosowaniach oleju rycynowego chętnie o nich przeczytam. Podzielcie się wskazówkami w komentarzach.

%d bloggers like this: